Sci-Fi Film Science-Fiction och film i underbar symbios

30sep 12

R.I.P Michael O'Hare (1952 – 2012)

Skådespelaren Michael O'Hare avled i fredags i sviterna av en hjärtinfarkt tidigare i veckan. Han är kanske mest känd för sin roll som befälhavare Jeffrey Sinclair från den första säsongen av Babylon 5, men har även gjort sig ett namn på teaterscenen.

29sep 12

Recension: Men in Black 3

Boris Odjuret rymmer från ett högsäkerhetsfängelse på månen, med hämnd i rösten och agent K (Tommy Lee Jones) i blicken. Men för att utöva sin hämnd åker han tillbaka i tiden till 1969, samma dag som han blev tillfångatagen. Agent J (Will Smith) åker också tillbaka i tiden för att rädda agent K och hela världen.

10 år efter Men in Black 2 är det återigen dags att ta på sig den svarta kostymen och jaga utomjordingar. Fast den här gången till största delen år 1969, vilket borde kunna ge en och annan rolig referens kan man tycka. Och jo, det finns väl ett å annat, men ska man ändå åka tillbaka i tiden kan man väl göra något roligare än att klä statister i hippie-kläder?

Nåväl, på det hela taget så fungerar faktiskt filmen rätt så okey. Alla logiska volter som måste till för att paradoxer kring tidsresor ska fungera är inte olidliga. Och tack och lov finns det inga skådisar eller andra medverkande som är mer upptagen av bankkontot än deltagandet.

Betyget blir: Godkänt

29sep 12

Klingon Style

27sep 12

Robopocalypse

Vad har Steven Spielberg för sig nu för tiden? Svaret visar sig vara ett robotuppror, baserat på boken Robopocalypse av Daniel H. Wilson.

Manus av Drew Goddard som bland annat skrivit manus till Cloverfield, Cabin in the Woods och ett handfull avsnitt av Lost, Angel, Buffy the Vampire Slayer och Alias. Vilka som ska återfinnas framför kameran är inte klart ännu, men namn som Chris Hemsworth (Thor) och Anne Hathaway har nämnts i sammanhanget.

Hur mycket filmen liknar en prequel till Terminator får vi veta i april 2014.

26sep 12

The Avengers paroditrailer

När något blir populärt så blir det också populärt att parodiera. Och när det görs bra blir det stor humor, som i följande paroditrailer för filmen the Avengers (innehåller spoilers)

Filmen recenserades nyligen här på bloggen och fick betyget mycket väl godkänd.

24sep 12

The Gate

Återigen har det uppenbarats en utmärkt sci-fi film bland allt brus som finns på YouTube, och i det här fallet är det den 8 minuter långa The Gate. Se och njut, med kunskapen om att det redan pågår arbete med att omvandla det till en fullfjädrad långfilm.

Speciellt tycker jag att svenska manusförfattare och regissörer borde studera den, eftersom en stor del utspelas i av svensk dramas favoritmiljöer: politiska utfrågningar.

18sep 12

Recension: Attack the Block

Yo! Jag å polarna var ute och hängde en kväll, typ. Snacka lite skit, typ. Bara va, liksom. Då kom det, typ, en tjej eller nått, typ, och Moses sa, typ, haka med. Innan man kunde ana, typ, så börja han råna bruden, typ, plocka fram,typ, en kniv också typ. Då, typ, just när han höll på å råna 'na krashar'e nått i en bil bredvid, typ. Stor jävla smäll å bilen blev ba skrot, typ.

Bruden drog, så Moses, typ, han börja kolla in bilen, typ, kan ju finnas något, typ, dyrt eller så. Helt plötsligt, typ, hoppa något på han, typ, och rev han i ansiktet, typ, innan det stack iväg. Såg ut som husalven Dobby eller nått, helt hysteriskt. Så vi jaga efter det, typ, tills vi hittat i ett, typ, uthus eller nått, och Moses blev tokförbannad och storma in med ett basebollträ, typ, och slog ihjäl det, typ. Vet du vad det var? En djälva utomjording! Ful som stryk.

Med andra ord, utomjordingarna anfaller. Igen. Inte Moskva. Inte Los Angeles. Inte New York. Inte Skövde. Nej, den här gången anfaller de södra London, där de stöter på hårt motstånd av den lokala milisen. I form av ett tonårsgäng. Låter tokigt, och det är det också. Inte tokigt roligt, tokigt dåligt eller tokigt bra, bara tokigt. Tokigt underhållande faktiskt.

Betyget blir: Väl godkänd.

17sep 12

Många som ogillar nya RoboCop-dräkten

Jag är inte ensam om att ogilla gårdagens bilder från den nya RoboCop-filmen, enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Förhoppningarna om att bilderna ska visa Alex Murphy i polisutstyrsel istället blev inte större av att det idag har dykt upp en teaserposter som verkar visa samma rustning.

16sep 12

Recension: Mutant Chronicles

I slutet av den långa vintern föll det ner en Maskin från skyn. En Maskin som långsamt började omvandla människorna i dess egna förvridna bild till mutanter. Men en man lyckades ena världens alla nationer, besegra mutanterna och begrava maskinen. År 2707 styrs världen av fyra megaföretag som alla ligger i konstant krig mot varandra.

Tydligen så har man 2707 kommit fram till att det mest effektiva sättet att kriga är detsamma som under första världskriget, fast med större kanoner. Och gevär. Men ja, det verkar mest gå ut på att man gräver ner sig i en skyttegrav, dundrar på med kanoner för att sedan spurta över ingenmansland och kasta ner en gasgranat i fiendens skyttegrav. Tack och lov förstörs förseglingen till den begravda Maskinen och slagfältet svämmar över med Mutanter som har ihjäl allt och alla.

Knappt har de överlevande (2 stycken) hunnit bli evakuerade av en svävande... anordning av nitade stålplattor, rör och rök? Nåväl, man hinner inte mer än av slagfältet innan de rika är på väg att överge planeten i sina... koleldade rymdskepp? John Malkovich gör sig förtjänt av sin plats på omslaget och läser högt ur manus. Ehh... Jag menar, uppmanar heroiskt Maskinens väktare att samla en arme på 20 personer medan han offrar sig själv genom att inte ta första skepp till Mars. Eller någon annan planet.

Dessvärre räckte bara budgeten till 7 skådisar, men jag är säker på att de andra 13 just gick utanför bild. Eller så kanske de är upptagna med att skapa sina karaktärer, för det är ju trots allt byggt på det gamla rollspelet Mutant. Vilket också är det största problemet med filmen, nämligen att det blir aldrig roligare än att sitta bredvid och se på när andra spelar rollspel. Varför man nu skulle vilja göra det, eftersom det är trååååkigt.

Betyget blir: Underkänt.

16sep 12

RoboCop

RoboCop för 2000-talet är här

och tydligen är det Batman utan öron. I alla fall enligt ComingSoon.net, som har ytterligare en bild på Joel Kinnaman i RoboCop-kostym.

Med Gary Oldman, Michael Keaton och Samuel L. Jackson bland övriga roller så finns det stora förhoppningar om att kunna sälja en hel del biljetter i Augusti nästa år, speciellt eftersom den kommer att få den hyperkommersiella åldersgränsen PG-13 i USA.

Så, jag förväntar mig inte några våldtäktsmän skjutna i skrevet eller skottlossningar som verkar pågå i en evighet.

15sep 12

Detaljer angående S.H.I.E.L.D.

Så, vad kan vi förvänta oss från tv-serien om S.H.I.E.L.D? För det kommer med största sannolikhet bli en tv-serie, även om det än så länge bara är beställt ett pilotavsnitt. Manus av Joss Whedon, hans bror Jed Whedon och Maurissa Tancharoen som alla samarbetat förut med serien Dollhouse. De två senare har även skrivit Spartacus: gods of the arena. Förutom de tre kommer även Jeffrey Bell och Jeph Loeb att stå som producent.

Först och främst kommer den inte att innehålla någon karaktär från filmserien utan utspelas mer eller mindre parallellt. Inte helt oväntat eftersom det knappast går att bygga en tv-serie på veckans gästbesök av en Hollywoodstjärna. Och ingen agent Phil Coulson som åtminstone jag inte kan få nog av.

”Vad har S.H.I.E.L.D. som andra superhjältar saknar? För mig är det just att de inte är superhjältar, men lever i en värld där sådana existerar. Även om de är en stor organisation så är det just den avsaknaden som gör att de är i underläge, och det är det intressanta för mig.” Det låter som det kommer bli fullt av superskurkar, spännande.

15sep 12

Ny Godzilla på gång

Den 16 Maj 2014 kommer det ett nytt försök att göra en amerikansk version av Godzilla. Med regi av Gareth Edwards som också skrev och regisserade Monters (som nyligen fick betyget mycket väl godkänt) samt manus av bland annat David S. Goyer som skrivit manus till Dark Night trilogin finns det goda förhoppningar om att bli rejält underhållen.

15sep 12

Mer bilder från Thor: The Dark World

Den första gruppen bilder kommer från ComicBookMovie.com

fler bilder.

Den andra gruppen bilder kommer tack vare the Daily Mail.

fler bilder.

11sep 12

Metropolis

Goda nyheter så här i höstrusket: Fritz Langs klassiska science fiction stumfilm från 1927 kommer på svensk Blu-ray och DVD lagom till jul, 19 December. Eftersom jag aldrig haft möjligheten att se den tidigare, så är det ingen tvekan.

En eventuell klassiker, fast på helt andra meriter är den hopplöst korkade filmen The Core. Från den 17 oktober kan du se hur man kick-startar jordens kärna med lite atomvapen, fast på Blu-ray. Efter att ha läst den mycket underhållande genomgången på http://www.intuitor.com/moviephysics/core.html uppdagades att jag förträngt halva handlingen. Minst. Fast det kanske finns en gräns för hur mycket dumheter man kan tänkas komma ihåg?

10sep 12

Avatar-nytt

Att den mest inkomstbringande filmen någonsin (totala intäkter på 2,7 miljarder dollar) skulle få en uppföljare eller två är kanske inget oväntat. Vad som är något oväntat kanske är att man måste vänta så länge, den första filmen kom 2009 och den första uppföljaren väntas inte förrän 2015.

Nyligen gav James Cameron en intervju med MTV News där han uppgav att han fortfarande håller på och skriver på manuset, och att film 2 och 3 kommer filmas parallellt. Samtidigt så nämner han lite snabbt en fjärde och möjligtvis ännu fler, som skulle utspela sig innan den första filmen.

Man kan dock hoppas att han inte följer i sin gode vän George Lucas fotspår, för då skulle det dröja 20 år mellan Avatar 3 och 4. Och allt det andra...

09sep 12

Recension: Monsters

För sex år sedan upptäckte NASA spår av utomjordiskt liv i solsystemet. En rymdsond skickades för att ta prover, men förstördes under återinträdet i atmosfären och kraschade i Mexico. Efter det dök det snart upp nya livsformer och halva landet sattes i karantän runt den Infekterade Zonen. Idag kämpar USAs och Mexikos militär fortfarande för att hålla varelserna i schack.

Vi får följa en cynisk fotojournalist som fått i uppdrag att eskortera en amerikansk turist från Mexiko till USA. En resa som efter några förvecklingar tvingar dem att resa igenom den Infekterade Zonen.

Söder om zonen är det en ren krigszon, överallt flyger helikoptrar och det finns utbrända rester av tanks, flygplan och helikoptrar lite varstans. Mitt i allt detta försöker innevånarna leva vidare sina liv som vanligt. Väl inuti zonen så är allt som återstår ödelagda ruinstäder, nästan helt försvunna i djungeln.

Här finns en miljö som är så långt borta från Hollywood man kan komma, istället för att det dyker upp nya monster runt varje träd så bygger den effektivt upp en spänning kring ett väldigt enkelt fakta: fantasin är alltid mer skrämmande än verkligheten. Men man påminns ändå hela tiden om dess närvaro, via nyhetsinslag som alltid visar hur militären försöker kämpa ner utomjordingarna.

Betyget blir: mycket väl godkänt, främst tack vare ett utmärkt slut.

08sep 12

Star Trek Into Darkness

Enligt flera källor till TrekMovie.com så kommer J.J. Abrams uppföljare att heta Star Trek Into Darkness. Bra, dålig eller bara meh? Juryn verkar fortfarande vara ute vad gäller namnvalet. Plus att det fortfarande inte finns några officiella uppgifter, annat än några registrerade domännamn, så det finns fortfarande en risk att namnet är annorlunda när filmen har premiär i maj nästa år.

Så, vad kan man då förvänta sig för handling med en sådan titel? Konsensus bland de kommentarer jag sett är att de förväntar sig en mörkare film, i stil med The Dark Night Rises. Själv tycker jag det lika gärna kan betyda färre linsöverstrålningar (lens flare) och en lång resa in i det okända.

08sep 12

Recension: Avengers

Loke är tillbaka. Och han har en hel arme med utomjordiska soldater med sig, när det är dags att invadera jorden i jakt på den mystiska energikällan Tesseract. Och som om det inte vore nog med en utomjordisk arme, han har även förmågan att omvända vilken person som helst till sina onda syften med bara en beröring av sin stav.

För att möta detta hot har organisationen S.H.I.E.L.D. inget annat val än att samla jordens största hjältar Black Widow, Hawkeye, Captain America, Iron Man, Thor och Bruce Banner/Hulken. Även om de inte alltid är så sugna på att samarbeta till en början.

Så kan man försöka sammanfatta Avengers, den senaste filmen i en serie som började redan med första Iron Man 2008. Men det kommer inte att lyckas speciellt bra, eftersom det här är 2 timmar och 20 minuter non-stop action skriven och regisserad av Joss Whedon.

Så, kan verkligen en film med så många huvudpersoner fungera? Svaret är ja, det kan det. Det fungerar verkligen, även om man så snart filmen är slut vill se den igen eftersom man är rätt säker på att man missat något. Och det är kanske det största tecknet på att man blivit rejält underhållen.

Betyget blir: Mycket väl godkänd. Och om ni ursäktar, så ska jag genast gå och övertyga frun att hon också vill se den. Eller i alla fall låta mig se den igen.

07sep 12

Boldly google where no man has googled before

I morgon är det 46 år sedan tv-premiären för Star Trek, och det firar google med en interaktiv doodle på sin hemsida. Glöm inte att prova klicka runt lite, man vet aldrig vad som kan hända.

Om du nu skulle läsa det här långt in i framtiden (ohhh, tidsresor!) så finns den arkiverad här.

06sep 12

Jay for J.J. (Abrams)

J.J. Abrams, känd en av upphovsmännen till serien Lost och filmer som Cloverfield, Star Trek och Super 8, är verkligen inte någon som ligger på latsidan. Snart börjar den femte och sista säsongen av Fringe sändas i USA, tillsammans med den andra säsongen av Person of Interest. Och dessutom är uppföljaren till Star Trek i post-production.

Är det tillräckligt? Nejdå, för snart har tv-serien Revolution premiär i USA. Den utspelar sig 15 år efter att allt elektriskt mystiskt har slutat fungera. Eller har det? Trailern verkar i alla fall lovande.

Och jo, jag är medveten om att Terra Nova också hade en lovande trailer, men sedan snabbt visade sig vara Beverly Hills. Med någon dinosaurie då och då. Kom igen, till och med Dallas har mer dinosaurier nu för tiden!

Åter till herr Abrams, som nu även fått möjligheten att, tillsammans med bland annat en medproducent av Fringe, spela in ett pilotavsnitt till en ännu inte namngiven tv-serie. Den utspelar sig i en nära framtid där poliser samarbetar med högt utvecklade androider.

04sep 12

R.I.P. Michael Clarke Duncan

Michael Clarke Duncan in The Green Mile

En stor skådespelare har idag gått bort i sviterna av en hjärtinfarkt. Michael Clarke Duncan var kanske mest känd för sin roll i Den Gröna Milen, men har hunnit med att spela med i ett flertal andra filmer såsom Armageddon, Daredevil och the Island.