Sci-Fi Film Science-Fiction och film i underbar symbios

09sep 12

Recension: Monsters

För sex år sedan upptäckte NASA spår av utomjordiskt liv i solsystemet. En rymdsond skickades för att ta prover, men förstördes under återinträdet i atmosfären och kraschade i Mexico. Efter det dök det snart upp nya livsformer och halva landet sattes i karantän runt den Infekterade Zonen. Idag kämpar USAs och Mexikos militär fortfarande för att hålla varelserna i schack.

Vi får följa en cynisk fotojournalist som fått i uppdrag att eskortera en amerikansk turist från Mexiko till USA. En resa som efter några förvecklingar tvingar dem att resa igenom den Infekterade Zonen.

Söder om zonen är det en ren krigszon, överallt flyger helikoptrar och det finns utbrända rester av tanks, flygplan och helikoptrar lite varstans. Mitt i allt detta försöker innevånarna leva vidare sina liv som vanligt. Väl inuti zonen så är allt som återstår ödelagda ruinstäder, nästan helt försvunna i djungeln.

Här finns en miljö som är så långt borta från Hollywood man kan komma, istället för att det dyker upp nya monster runt varje träd så bygger den effektivt upp en spänning kring ett väldigt enkelt fakta: fantasin är alltid mer skrämmande än verkligheten. Men man påminns ändå hela tiden om dess närvaro, via nyhetsinslag som alltid visar hur militären försöker kämpa ner utomjordingarna.

Betyget blir: mycket väl godkänt, främst tack vare ett utmärkt slut.