Sci-Fi Film Science-Fiction och film i underbar symbios

14jul 13

Recension Moon

Sam Bell har bara två veckor kvar på sitt treårskontrakt. Placering: Månens baksida. Titel: Ensam mänsklig övervakare av rymdstationen Sarang. Arbetsuppgifter: Att övervaka de fyra automatiska gruvrobotarna som samlar Helium-3, och regelbundet skicka vidare koncentratet till Jorden.

Som om det inte vore nog att befinna sig på månens baksida, med bara datorn GERTY som enda sällskap, så är dessutom kommunikationssatelliten till jorden trasig. Enda sättet att nå ut till omvärlden är envägskommunikation via Jupiter. Som grädde på moset har dessutom Sam börjat hallucinera, efter att ha varit ensam för länge.

Det finns Science Fiction om gigantiska robotar och monster från havets botten (Go Pacific Rim), det finns Science Fiction som mest är invecklat navelskåderi. Moon lyckas med konststycket att placera sig mitt mellan, att vara intressant utan att kräva universitetsstudier i filmvetenskap eller en LSD-tripp för att förstå.

Betyget blir: Godkänt