Sci-Fi Film Science-Fiction och film i underbar symbios

05aug 13

Kan Pacific Rim få en uppföljare trots allt?

Pacific Rim har inte direkt rosat biljettförsäljningen sedan den hade världspremiär för snart en månad sedan, och planerna på en uppföljare som påbörjades redan före jul förra året blev det inte längre något tal om. Förutom allt prat om vad som var planerat men aldrig kommer att bli, vilket i sig är lite sorgligt.

Men filmen har ändå rullat på världen runt, och spelat in en miljon här och en miljon där. I Kina så spelade den in 45.2 miljoner dollar. Vilket är lika mycket den spelade in i USA på samma tid, men i Kina så räcker det till den sjätte största premiärhelgen någonsin för en Hollywoodfilm. Det gör ändå att filmen kliver längst upp på den internationella (det vill säga utanför USA) biotoppen.

Och på fredag, den 9 Augusti har filmen äntligen premiär i Japan vilket också torde synas i biljettkassan. Kaiju, vilket är namnet på monstren, är ju trots allt ett Japanskt begrepp för monsterfilm med rötter i bland annat Godzilla.

I helgen som gick så hade den även svensk biopremiär och placerade sig som nummer två, efter Monsters University. Dessutom puttade den ner Wolverine från första till tredje, och World War Z från andra till fjärdeplats. Synd bara att Filmägarnas kontrollbyrå som sammanställer listan inte redovisar några biljettintäkter så det går att avgöra hur jämnt eller ojämnt det är.

Summa summarum har den nu spelat in över 290 miljoner dollar världen över, vilket gör att det sakta och säkert kryper närmare break-even för varje dag som går. Men en strålande premiärhelg i Japan till helgen så kanske, kanske...